Programma cursus Actualiteiten merken- en modellenrecht
De cursus ‘Actualiteiten merken- en modellenrecht’ vindt plaats op 14 april 2025 van 13.30-17.00 (zie verdere praktische informatie onderaan het programma). In deze cursus worden de meest recente ontwikkelingen in de rechtspraak besproken die relevant zijn voor de advies- en gemachtigdenpraktijk. Tijdens de cursus staat op het programma:
1. Beschrijvende tekens en onderscheidend vermogen
Het Benelux-Gerechtshof heeft recentelijk een reeks belangrijke arresten gewezen over de vraag wanneer tekens beschrijvend zijn en/of onderscheidend vermogen missen. Deze arresten roepen de vraag op wat precies de aan te leggen maatstaf is voor de vraag of een teken beschrijvend is en wanneer sprake is van een gebrek aan onderscheidend vermogen. Besproken wordt in ieder geval het Intense by Nature-arrest (BenGH 6 februari 2025, C 2022/7), het Bank-arrest (BenGH 15 oktober 2024, C 2023/18) en het Winery-arrest (BenGH 3 december 2024, C 2023/12). Ook zal aandacht worden besteed aan de zeer recente conclusie van A-G van Peursem in de zaak Puma/Brooks (ECLI:NL:PHR:2025:261).
2. Positiemerken en onderscheidend vermogen
Recent zijn meerdere belangrijke uitspraken gewezen over de vraag wanneer een positiemerk onderscheidend vermogen heeft. In de Van Haren/Airwair-zaak oordeelde het Benelux-Gerechtshof dat het gele stiksel-merk van Dr. Martens niet is ingeburgerd en dat om die reden onderscheidend vermogen ontbreekt. Het Benelux Gerechtshof hanteert in deze zaak een bijzonder hoge lat voor inburgering. Besproken zal worden of deze aangelegde hoge lat juist is. Ook komen recente arresten van het Gerecht EU aan bod, over het onderscheidende vermogen van een positiemerk voor matrassen (T-147/24) en vliegtuigen (T-195/24). Besproken wordt hoe deze uitspraken zich verhouden met de maatstaf die ingevolge het Östgötatrafiken-arrest van het Hof van Justitie EU (C456/19) moet worden aangelegd voor de vraag of een positiemerk onderscheidend vermogen heeft.
3. Onderscheidend vermogen en digitale diensten
Het Gerecht EU heeft op 11 december 2024 een belangrijke uitspraak gedaan in de Glashütte-zaak (T‑1163/23). Het Gerecht oordeelt kortgezegd dat virtuele goederen door het publiek hetzelfde worden waargenomen als fysieke goederen.
4. Equivalenza en neutralisatie
Zeer recent heeft A-G Van Peursem conclusie gewezen in de Only/Only for men-zaak (ECLI:PHR:2025:226). In deze zaak staat onder meer de toepassing van de controversiële neutralisatieleer centraal. Besproken wordt hoe deze neutralisatieleer volgens A-G Van Peursem moet worden toegepast. Ook komt aan bod hoe andere instellingen, zoals rechtbanken en hoven in Nederland, het BOIP en het EUIPO de neutralisatieleer toepassen en hoe een en ander zich verhoudt met het inmiddels beruchte Equivalenza-arrest van het Hof van Justitie EU.
5. Het nieuwe Europese Modellenrecht
Eind 2024 is de definitieve versie van de nieuwe Modellenrichtlijn en Modellenverordening aangenomen. Aan bod komen de belangrijkste wijzigingen van het modellenrecht als gevolg van deze nieuwe richtlijn en verordening.
6. Internationaal modellenrecht en het beroep op voorrang
Op 27 februari 2024 heeft het Hof van Justitie EU in de KaiKai-zaak (C‑382/21 P) een zeer belangrijke uitspraak gewezen over wanneer een beroep op voorrang kan worden gedaan in het Europese modellenrecht. Deze ingewikkelde zaak, die lastige aspecten van internationaal recht bestrijkt, zal worden ontleed, waarbij het belang van dit arrest voor de merken- en modellenpraktijk uiteraard op de voorgrond wordt geplaatst.
7. Het strenger wordende auteursrecht en het belang voor de modellenpraktijk
Tot slot zal aandacht worden besteed aan een belangrijke ontwikkeling in het Nederlandse auteursrecht. Sinds ongeveer 2 jaar zijn rechters in Nederland namelijk merkbaar strenger geworden ten aanzien van de vraag of de vormgeving van een product in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming. Deze ontwikkeling, die is ingezet door het Hof Den Haag, heeft ook belangrijke gevolgen voor de modellenpraktijk: het belang van goede en vooral ook tijdige modeldepots neemt toe.
Praktische informatie
Datum: 14 april 2025
Tijd: 13:30 – 17.00 uur
Accreditatie: 3 BMM opleidingspunten
Locatie: Herengracht 450, Amsterdam (De Bary)
Prijs: € 269,- excl. btw
Geïnteresseerd in deze cursus? Geef u dan op via het contactformulier
Let op: vol = vol!